Op deze site vindt u alle
informatie voor uw verblijf.


De VVV in
La Roche-en-Ardenne

Place du Marché 15
6980 La Roche-en-Ardenne

Tel.: +32 (0)84 36 77 36
Fax: +32 (0)84 36 78 36

info@la-roche-tourisme.com

Geschiedenis

_____________________________________________________________________

Home > Geschiedenis > Ontvangst

Welkom in La Roche, een stadje dat zich kronkelt langs de oevers van de Ourthe, doorheen een weelderig groen decor. Ontdek de parel van de Ardennen, met zijn rijke geschiedenis en verleden, zijn legenden en zijn spook...
Het staat vast dat tijdens de neolithische periode, namelijk 20 eeuwen vóór onze tijdrekening, de streek van La Roche bewoond was.

Op een rotsachtige uitloper, op de plaats van het huidige kasteel, hebben de oude Belgen een vesting gebouwd. In het jaar 57 vóór Christus moesten de Ardennen, die hetzelfde lot ondergingen als Gallië, zich buigen onder het Romeinse juk. Deze bouwden een klein fort op de plaats van de vesting. Bij opgravingen heeft men in La Roche muntstukken gevonden van Keizer Domitianus (81-96) en van Constantijn II (337-340).

De Franken, Germaanse volkeren, maakten gebruik van de Romeinse decadentie en vielen ons land binnen in de 5e eeuw. Tijdens de 8e eeuw en onder de Frankische bezetting, maakte Pepijn van Herstal van het Romeinse fort een jachthuis. Het eerste kasteel werd opgetrokken in de 9e eeuw en kende zijn hoogtepunt tussen de 12e en de 17e eeuw. In de volgende eeuw, onder de aanvallen van de Fransen, werd het kasteel omgevormd tot versterkte burcht. Vanaf 1721 stelt men een geleidelijk verval vast. In 1744 waren er plannen om het te restaureren, maar er werd geen gevolg gegeven aan het project. Het kasteel, verlaten en verwaarloosd, raakte vervolgens in verval. Sinds 1995 werden de opgravingen hervat en ze werden beëindigd in 1999.
Er bestaat een project en plannen voor een gedeeltelijke heropbouw.

Aanvankelijk bezat La Roche slechts een eenvoudige kapel die enkel bestemd was om de mis te vieren. Kort voor de 16e eeuw werd deze kapel parochiekerk. De architect Clément Léonard tekende de plannen van de nieuwe kerk en het was op 3 juli 1899 dat deken Geubel overging tot de zegening en het leggen van de eerste steen. De prachtige glasramen dateren van de jaren zeventig. Momenteel vindt men in La Roche veel kapelletjes die samen zijn opgenomen in een wandeling.

Tijdens de middeleeuwen groepeerden de belangrijkste beroepen zich tot gilden, met hun meester, hun voorrechten en hun patroonheilige. In La Roche waren dit vooral wevers, garen- en bandverkopers, leerlooiers en schoenmakers.

Rond het eind van de 19e eeuw ontwikkelde zich een belangrijke nieuwe industrie: het toerisme. De stad ontving Engelse toeristen die er kwamen vissen met de vlieg. Bezoekers die belangrijk zouden blijken voor de toeristische bloei van La Roche, waren priester Pierre Perk en zijn zoon Jacques (1882). Pierre Perk heeft de eerste toeristische gids in het Nederlands geschreven en zijn zoon heeft gedichten opgedragen aan onze stad.

Zou het dankzij hen zijn dat we zoveel bezoekers uit Nederland ontvangen ?

De stad had niet te lijden onder de vernieling van de oorlog van 14-18, maar dit kan helaas niet gezegd worden over de Tweede Wereldoorlog. Op 10 september 1944 werd La Roche bevrijd door de geallieerden. Weldra werd de tegenaanval georganiseerd: het Ardennenoffensief werd ingezet en op 21 december 1944 vielen de Duitsers nogmaals binnen. Van 21 december 1944 tot 11 januari 1945 werd La Roche gebombardeerd met 70.000 Amerikaanse obussen. Op 11 januari 1945 werd de stad definities bevrijd door de Highlanders van het 30e Britse korps op de linkeroever van de Ourthe en de Amerikanen van het eerste leger op de rechteroever.
Deze gebeurtenissen hebben de dood veroorzaakt van 114 burgers, 350 gebouwen werden vernietigd en 327 beschadigd.

Van deze kokette, riante stad van voorheen bleven slechts ruïnes over. Vol goede moed hebben de inwoners van La Roche het puin opgeruimd en een volledig nieuwe stad gebouwd.

Momenteel is La Roche een belangrijk vakantieoord met een opmerkelijke toeristische infrastructuur die weet te voldoen aan de verwachtingen van de verschillende soorten bezoekers.

Onze stad is werkelijk de "Parel van de Ardennen".

Muntstuk van Keizer Domitianus (81-96)

Plan van het kasteel tijdens het feodale tijdperk
Het kasteel tijdens de middeleeuwen